1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комисията за защита на конкуренцията се самосезира срещу шест големи вериги супермаркети

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира срещу шест големи вериги супермаркети

Производството е образувано по повод постъпили сигнали

 

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира срещу шест големи вериги за търговия с хранителни стоки заради съмнение за антиконкурентни практики, съобщи пресцентърът на комисията.

"Метро Кеш & Кери", "Билла", "Кауфланд", "Пикадили", "Максима България" и "Хит хипермаркет" ще бъдат проверявани за евентуални нарушения на Закона за защита на конкуренцията и Договора за създаване на Европейската общност, изразяващи се в подписване на забранени вертикални споразумения (споразумения, сключени между предприятия, работещи на различни нива на производствената и снабдителска верига).

Производството е образувано по повод постъпили сигнали от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и въз основа на собствени анализи на КЗК, за наличието на такива споразумения и антиконкурентни практики, налагани от големите търговски вериги спрямо доставчиците на храни и бързо оборотни стоки.

От КЗК посочват, че срокът в който ще проведе проучването за установяването на антиконкурентни практики е неопределен, защото зависи от редица фактори, като сложността на случая, броя на ответниците, степента на сътрудничество от тяхна страна и пълното гарантиране правото им на защита.

В окончателното решение по случая, КЗК може да установи нарушение и да наложи санкция, както и да постанови прекратяване на нарушението. При установяване на антиконкурентни практики, КЗК също може да постанови решение за поемане на задължения от страна на търговските вериги за преустановяването им.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.