1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Конфискуваха 220 кг. месо от нерегламентиран пазар край с. Мост, обл. Кърджали

Конфискуваха 220 кг. месо от нерегламентиран пазар край с. Мост, обл. Кърджали

Актове са съставени на двама нарушители

Ветеринарни инспектори от Регионалната ветеринарномедицинска служба в Кърджали конфискуваха 220 кг. телешко месо от нерегламентиран пазар край с. Мост. Проверката на пазара бе извършена по разпореждане на Районна прокуратура-Кърджали на 7 март (неделя) със съдействието на служители от МВР.

Актове са съставени на двама нарушители, които са извършвали клане на едри преживни животни с неизвестен и неизяснен произход, без извършен ветеринарномедицински контрол и държавен ветеринарно-санитарен контрол. Нарушителите са реализирали директно на пазара месото от закланите животни без необходимата здравна маркировка в нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, санкцията за което е от 50 до 150 лв. за първо  нарушение и от 150 до 300 лв. за повторно нарушение. Конфискуваното месо ще бъде изпратено за унищожаване в екарисаж, а информацията по  случая ще бъде предадена на органите на прокуратурата.

Животинските пазари трябва да са обособени заградени пространства в или извън населеното място, които разполагат със съоръжения за товарене и разтоварване на животните, пространство за тяхната изолация, оборудване за почистване и дезинфекция и др. Животните, които се търгуват, трябва да са идентифицирани и придружени със съответните ветеринарномедицински документи за произход. Забранено е клането на животни в рамките на пазарите, както и реализацията на храни от животински произход на открито без необходимите разрешителни.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.