1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Косово се интересува от внос на храни от България

Косово се интересува от внос на храни от България

В момента има пречка с ветеринарните и фитосанитарните сертификати, които не са синхронизирани между двете страни

Косово се интересува от внос на храни от България. Това обяви министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Косово Блеранд Ставилечи след срещата си с българския министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Прищина. „Заинтересoвани сме от увеличението на търговския стокообмен”, каза министър Ставилечи. „Освен това Косово търси възможности за чужди инвестиции. Надяваме се да създадем и джойнт венчър предприятия в Косово с българско участие”, допълни още той.

„Двете страни могат да си сътрудничат във ветеринарното дело, поземлените отношения и горското стопанство”, обяви министър Найденов. Той допълни, че България може да осигури на Косово пшеница, олио, млечни продукти, птиче месо, яйца, брашно, захар и зърнени изделия.

Министър Ставилечи обясни, че Косово върви към облекчаване на административните и бюрократичните пречки за бизнеса. В момента има пречка с ветеринарните и фитосанитарните сертификати, които не са синхронизирани между двете страни. Министрите обещаха, че Българската агенция по безопасност на храните и Косовската агенция по ветеринарен контрол започват да работят за изчистването на проблема.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.