1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Косово търси възможности за внос на български храни

Косово търси възможности за внос на български храни

Това стана ясно на среща между министър Найденов и зам. министър-председателя и министър на търговията и индустрията на Република Косово г-жа Мимоза Кусари-Лила

Възможностите за износ на български храни за Косово на стойност до 300 млн. евро обсъдиха на среща министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и заместник министър-председателя и министър на търговията и индустрията на Република Косово г-жа Мимоза Кусари-Лила, която е на посещение у нас. Република Косово се нуждае от доставки на храни и земеделска продукция от България, за да запълни потенциалния недостиг на пазара си, който се очертава след налагането на реципрочни мерки, засягащи търговията на страната със Сърбия и Босна и Херцеговина.

През юли т.г. правителството на Република Косово приложи реципрочни мерки спрямо Сърбия и Босна и Херцеговина, след двегодишно ембарго от тези две страни спрямо Република Косово по отношение на търговията. Досега страната е получавала от Сърбия стоки на стойност около 400 млн. щ. долара, като 80% от тях са храни, а останалото -строителни материали. В момента се търсят възможности за засилване на търговията със съседни страни, посочи г-жа Кусари-Лила. Тя каза, че Косово се нуждае предимно от зърно, брашно, олио, захар, млечни и местни продукти, хлебни и сладкарски изделия. Тя добави, че в момента цените на тези продукти са приемливи за Косово.

България има възможност за износ на пшеница, тъй като страната ни произвежда около 4 млн. тона, а нуждите на вътрешния пазар са около 1,5 млн. тона, посочи министър Найденов. Освен това сме готови да доставяме слънчогледово олио, млечни и месни продукти. Министърът подчерта, че около 700 български фирми вече присъстват на пазара в Косово и държавата ни има интерес към задълбочаване на това сътрудничеството. Той посочи, че преимущество за търговията е близкото разстояние между двете страни.

Двамата министри се договориха да бъдат премахнати всички административни пречки пред търговията. Подготвя се и спогодба за взаимна защита на инвестициите, която се очаква да бъде подписана през есента. Българска бизнес-делегация от земеделския сектор ще посети Република Косово идната седмица.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.