1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. КЗК извърши внезапна проверка в офиса на Съюза на птицевъдите в България

КЗК извърши внезапна проверка в офиса на Съюза на птицевъдите в България

Акцията е заради подозрение за недопустими практики при определяне на цените на хранителните продукти

КЗК извърши внезапна проверка в офиса на Съюза на птицевъдите в България (СПБ). По предоставената ни информация КЗК се е самосезирала за установяване наличието на нарушения по чл. 15 от ЗЗК срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, под формата на забранени споразумения и/или решения на сдружения на предприятия. Акцията е заради подозрение за недопустими практики при определяне на цените на хранителните продукти, предлагани на пазара от членовете на Съюза, по веригите на производство  - търговия на едро и дребно, както по отделните хоризонтални, така и по вертикалните нива от страна на големите разпространители. Комисията е преценила, че следва да установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост. 
 
Съюзът на птицевъдите в България оказа пълно съдействие на Служителите на КЗК и на служители на МВР и предостави цялата информация, необходима на държавните органи, с оглед установените им правомощия. От офиса на СПБ бяха иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител.
Тъй като нашата дейност и на членовете на сдружението се регулира сериозно от множество нормативни актове и е предмет на надзор от държавни органи, в т.ч. Българска агенция по безопасност на храните и Министерство на земеделието, винаги сме действали при спазване на разпоредбите на Закона и нямаме никакви притеснения по отношение на резултата от проверката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.