1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Левицата предупреди за възникването на съдебни спорове около Селскостопанската академия

Левицата предупреди за възникването на съдебни спорове около Селскостопанската академия

Най-вероятно 13 души, отстранени от академията от временно управляващия учебното заведение Георги Костов, ще подадат жалби в съда

Най-вероятно 13 души, които са отстранени от Селскостопанската академия от временно управляващия учебното заведение Георги Костов, ще подадат жалби в съда. Това каза по време на парламентарния контрол депутатът от левицата Антон Кутев. Той обясни, че Костов, който допреди десет беше и зам.-министър на земеделието, няма правното основание да освобождава и назначава служители, тъй като няма трудов договор с академията, а е назначен само със заповед на премиера Бойко Борисов, пише dnevnik.bg.

В отговор Борисов прочете становище, «писано от юристите», според което не е необходим допълнителен договор, тъй като това назначение не е по Кодекса на труда, а по друг закон. Той не уточни кой е нормативния акт, който цитира, а Кутев репликира, че такъв няма. Премиерът също така обясни, че питането на депутата му е "обърнало внимание" върху това, че като зам.-министър Костов няма право да участва в бордове и затова на 1 септември е подал оставка.

Костов беше назначен за временно управляващ на 28 юни, след като премиерът освободи Светла Бъчварова като председател на Селскостопанската академия във връзка с нарушения във финансовото управление на учебното заведение през 2009 г., констатирани от Сметната палата. Бъчварова беше зам.-министър в правителството «Станишев».

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.