1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ловно стопанство „Женда” внася муфлони

Ловно стопанство „Женда” внася муфлони

Ще подобрява рекорди

Държавното ловно стопанство „Женда” край Кърджали внесе от Европейския съюз муфлони, за да подобри националния рекорд на Тодор Живков за ловен трофей. През 1986 г. бившият комунистически лидер е отстрелял животно, чийто рога са били близо метър. Трофеят е оценен с 241 точки по формулата на Международният съвет по лова и досега този рекорд не е достигнат.

За да бъде подобрен резултатът, в Кърджали пристигнаха 64 чешки муфлона. Животните са на възраст от една до три години и вече са разселени в ловните стопанства „Женда” и „Болярци”. Директорът на стопанството Фикри Рамаданов уточни, че целта е да се поднови популацията на муфлоновите стада в района. Той се надява през следващите години да бъде подобрен и националният трофеен рекорд.

В момента в двете ловни стопанства живеят над 400 муфлона, потомци на внесената преди 30 години от Чехия дива овца. Рогата на възрастните животни достигат един метър и са сред петте най-добри трофеи в страната. Заради внушителните си размери са печелили златни медали на ловни изложения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.