1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. М. Найденов: 116 млн. лева за тютюнопроизводителите са таванът

М. Найденов: 116 млн. лева за тютюнопроизводителите са таванът

Всеки лев или евро отгоре води до санкции. Искания за повече средства са нереалистични, заяви земеделският министър по повод готвените от производители протести

Тези, които се опитват да подстрекават тютюнопроизводителите, за да извличат политически дивиденти от положението им, трябва да знаят, че 116-те млн. лв. за национални доплащания за реколта 2009 са таванът, разрешен от ЕК. Всеки лев или евро отгоре води до санкции. Искания за повече средства са нереалистични. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов след заседанието на правителството по повод готвените гладни стачки на тютюнопроизводители, предаде Агенция "Фокус", цитиран от Econ.bg.

Политически сили, които се опитват да подстрекават тютюнопроизводителите, според Найденов, ще трябва да понесат отговорността, ако производителите излязат на гладна стачка. Министърът каза, че ведомството му е в постоянен контакт с браншовите организации на тютюнопроизводителите и в комисията по земеделие и гори по повод намиране на бъдещ поминък за земеделците. Предлагаме им, опитваме се да им помогнем. Насочваме изключително много средства и финансов ресурс по Програмата за развитие на селските райони, каза земеделският министър.

Той беше категоричен, че се осигурява алтернативна заетост на тютюнопроизводителите и изрази надежда, че те самите ще преосмислят досегашния си поминък, защото каквото и да направим, на сила не може да ги заставим да не гледат тютюн, така че трябва да има инициатива и от тяхна страна. Според Найденов голяма ниша за тютюнопроизводителите е нишата на отглеждане на животни за месо, тъй като в ЕС има дефицит.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.