1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мария Неделчева: Основно решение на проблемите пред производителите с разпокъсана земя е обединението в земеделски сдружения

Мария Неделчева: Основно решение на проблемите пред производителите с разпокъсана земя е обединението в земеделски сдружения

Това стана ясно на среща със земеделските производители от Петричкия регион

На среща със земеделските производители от Петрички регион провела се на 22.10.2010 г., Мария Неделчева презентира дебата за Общата селскостопанска политика и позицията, която България застъпва по отношение нейната визия след 2013-та година. По покана на г-жа Неделчева на откритата тематична приемна присъстваха и Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциацията на земеделските производители в България, народният представител Митко Захов, а домакин на срещата беше Димитър Танев-общински координатор на ГЕРБ-Петрич.

Като единствен български представител в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП, Мария Неделчева представи през земеделците основните теми, по които работи активно в контекста на реформата на селскостопанската политика.

Заетите в сектора от Петрички регион в прав текст чуха, че проблемите в родното земеделие са наследени и са причинени от недалновидно водените преговори в първия договорен период, които поставиха в неравностойно положение българския селскостопански производител спрямо колегите им от други страни-членки.

Като основен проблем, земеделците от Петричко очертаха разпокъсаността на обработваната от тях земя, която в по-голям процент от случаите не е собствена, а под аренда. Това ги ограничава при кандидатстване за субсидии и те нямат равен старт в това отношение. Мария Неделчева и Ивайло Тодоров се обединиха около едно решение на проблема - създаването на сдружения на производителите, защото в резултат на такова обединение може да се добие и по-добра цена на продукцията, и по-добър обмен на практики. Мярка 142 дава големи възможности на организациите на земеделски производители, защото получават субсидии годишно на база обща реализирана продукция. Още повече, че в реформата на ОСП след 2013-та година има заложени програми, насочени именно към земеделските сдружения. Тази идея среща и подкрепата на комисаря по земеделие Дачиан Чолош и идеята в дългосрочна перспектива е точно към организациите на земеделците да се локализират малки програми, където да бъде регулирана връзката между производителя и изкупвача и така да се елиминират търговците-посредници, прибиращи най-голямата част от печалбата.

Земеделците повдигнаха въпроса за трайните насаждения и тъй като Мария Неделчева беше избрана за докладчик в Комисията по земеделие по темата, ги предупреди, че има нови изисквания, които стопаните трябва да спазват при подаване на данните към ЕК. Това ще бъде първият законодателен доклад след Лисабонския договор и българските производители имат шанса да дискутират проблемите пряко с г-жа Неделчева, защото решенията ще засегнат и тях. Добрата новина е, че се обмисля мярка, която да облекчи разходите им.

Гореща дискусия предизвика мярка 141 за подпомагане на полупазарните стопанства, по която няма голям брой подадени заявления. Предстои промяна на критериите по тази мярка, за да се изчистят някои проблеми и след Нова година ще стартира отново. Беше повдигнат проблема, стоящ пред огромна част от производителите, кандидатстващи за подпомагане с общинска или държавна земя под наем, тъй като изискването е за 5 годишен договор за наем. Новината, с която Мария Неделчева успокои притеснените земеделци е, че този дълъг, обвързващ срок ще падне от 5 на една година.

Земеделците поставиха и десетки други въпроси, които българският евродепутат се ангажира да отправи към европейските и национални институции, ангажирани с проблематиката - има ли потенциал у нас за производство на биопродукти, какви са възможностите за прехвърляне на средства от една мярка в друга, ще отпадне ли обвързването на субсидиите за животни с площ, предвижда ли се промяна на ДДС за селскостопанските продукти, как да се повиши конкурентоспособността на българската продукция....все въпроси, които стоят на дневен ред пред родния земеделец.

В крайна сметка, главният въпрос, който вълнуваше стопаните е кога и дали ще бъдат изравнени земеделските субсидии между старите и новите страни-членки. В тази връзка Мария Неделчева призова всички заинтересовани да участват в подписката на сайта на МЗХ за референдум по въпроса, която изтича на 8 декември. Тя ще помогне на министър М.Найденов да защити позицията на България в Съвета на министрите и ако се съберат половин милион подписа, темата за изравняване на субсидиите ще отвори дебат в ЕП, където Мария Неделчева от своя страна ще има възможност да защити интересите на българските селскостопански производители.

На 17 ноември, когато ще се публикува първото Съобщение на ЕК за реформата на ОСП, ще стане ясно какви промени се предвиждат в областта на животновъдството и растениевъдството и от този момент нататък българските производители трябва да бъдат много активни, защото от тази активност до голяма степен ще зависи бъдещето на нашето селско стопанство.

Видео по темата може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.