1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Масови предвеликденски проверки на ветеринарните власти

Масови предвеликденски проверки на ветеринарните власти

Продажбата на яйца и агнешко месо – под лупа

По повод предстоящите Великденски празници инспекторите от „Държавен ветеринарно-санитарен контрол” към НВМС започват масови проверки за спазване на изискванията при производство, транспортиране, съхранение и продажба на яйца и агнешко месо. Ще бъдат проверявани производствени предприятия, складове, търговски обекти и заведения за обществено хранене в цялата страна.

В помещенията на производителя и до продажбата им на крайния потребител яйцата трябва да се съхраняват чисти, да нямат неприсъщ за тях мирис, да са ефективно защитени срещу удар и да не попадат под пряка слънчева светлина. Те трябва да бъдат доставени на потребителя най-много за 21 дни от датата на опаковането им и могат да бъдат съхранявани най-дълго до 28 дни след снасянето. Яйцата в търговската мрежа трябва да са придружени със съответните документи за произход, да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималния срок на трайност. Яйцата, подходящи за пряка човешка консумация, са от клас “А” и това също трябва да е отбелязано върху опаковките. При покупката е препоръчително да се обръща внимание на чистотата на яйцето и за пукнатини по черупката, които са предпоставка за последващо замърсяване. При подготовката за консумация е добре да се измият допълнително.

Агнешкото месо трябва да се добива, съхранява и транспортира при подходяща температура и съобразно хигиенните изисквания. То трябва да е придружено с документи за произход, а върху него се поставя и идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието, който трябва да е четлив.

Инспекторите от „Държавен ветеринарно-санитарен контрол” припомнят, че е забранена продажбата на храни от животински произход на открито.

Експертите препоръчват потребителите да следят за целостта на опаковките и срока на годност и ги съветват да пазаруват само от одобрени за този вид дейност обекти и да не се доверяват на нерегламентирана търговия по тържища и пазари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.