1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мегаизложението Агра беше открито от земеделския министър Десислава Танева

Мегаизложението Агра беше открито от земеделския министър Десислава Танева

Тя коментира важни теми за сектора

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри 29-то издание на Агра в Пловдив - мегаизложение за агробизнес, вино, храни, техника и оборудване. До 23 февруари градът става притегателен център за дискусии, новости и иновации в земеделието. Международната петдневна селскостопанска изложба е важно икономическо събитие за земеделския бизнес в Югоизточна Европа. 

„Радвам се, че за поредна година имам честта да открия изложението Агра, което представя новостите в земеделието и всичко интересно за стопаните и агробизнеса. Форумът дава посоката на къде върви земеделският отрасъл, какви са иновациите, какво може да видим и да приложат фермерите в стопанствата си, идвайки тук и разглеждайки изложителите“, заяви Танева. По думите й 2020 година е ключова за земеделския отрасъл в ЕС, защото тази година ще бъде определен бюджетът за новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

До края на годината Министерството на земеделието ще разработи национални стратегически план за изпълнение на ОСП в новия програмен период 2021-2027 година. „Заедно със земеделската общност трябва да намерим решение на зелените предизвикателства, които са пред нас. България се намира на едно ниво с другите европейски страни по отношение на подготовката на стратегическия си план“, каза министърът. Тя благодари на университетската общност – поздрави Аграрния университет в Пловдив за SWOT анализа за околната среда и климата. Поздравления получиха също Университетът за национално и световно стопанство и Институтът по аграрна икономика към Селскостопанска академия, чийто трудове станаха основа в земеделския дебат за бъдещите политики на България. Танева припомни, че от лятото Министерството започва написването на стратегическия план.

„Призовавам земеделците да са активни и да изпращат на специалния имейл адрес становища, които ще бъдат разгледани. Заедно с тях ще търсим намиране на земеделски практики, щадящи околната среда, общо предизвикателство, което заедно с науката и постиженията на бизнеса, ще търсим мерки, които щадят ресурсите и дават доход на фермерите“, коментира Танева. Тя допълни, че този форум е поле за обмяна на опит, успешни технологии и практики в тази посока.

Към земеделския сектор има силен инвестиционен интерес и се развива във възходящ тренд, отчете министърът.

„Инвестициите в аграрния отрасъл представляват 8% от инвестициите в цялата икономика на страната, при положение, че агросекторът дава между 3,5-3,8% от брутната добавена стойност. 7,7 милиарда лева са инвестициите в периода 2014-2019 година, а средно годишното ниво е между 1,3-1,9 милиарда. Виждате Програмата за развитие на селските райони не е основен инструмент, а е една незначителна част от инвестициите в сектора“, каза Десислава Танева. Тя коментира и плащанията за фермерите. По думите й те вървят по план, както и отварянето на мерките от ПРСР.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.