1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Местните инициативни групи ще могат да бъдат финансирани от четири фонда на ЕС

Местните инициативни групи ще могат да бъдат финансирани от четири фонда на ЕС

Сред приоритетите ще е и въвеждането на електронното управление

В периода 2014-2020 г. местните инициативни групи ще получават финансиране от четири фонда - Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за морско дело и рибарство, Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд. Това беше обсъдено по време на работна среща по ЛИДЕР, която се проведе в Правец. „Местните групи ще могат да преценят дали стратегията им ще бъде финансирана от един или от повече фондове. Преценката ще се прави според нуждите и потенциала на територията“, обясни заместник-министърът на земеделието и храните Марина Бракалова.

Тя очерта новостите, които се обсъждат, за функционирането на подхода в България през новия програмен период. Сред тях са по-ясното разпределение на функциите между органите, които управляват и взимат решение – Местните групи, Разплащателната агенция и Управляващия орган, и намаляването на административната тежест. „Трябва да се търсят финансови механизми, които да подкрепят местните групи, защото за тях намирането на първоначалното собствено финансиране винаги е било голяма трудност“, посочи Бракалова.

Сред приоритетите ще е и въвеждането на електронното управление. Това ще ускори целия процес и ще даде яснота във всеки един момент какво се случва с проекта. „По този начин ще избегнем огромните забавяния, които през изминалите години спъваха нормалното изпълнение на стратегиите“, каза зам.-министър Бракалова.

Тя обърна внимание, че има какво да се желае и в посока на по-голяма прозрачност в работата на МИГ. „Това се прави не само за да има повече информация за дейността, състава и конкретните проекти, но и за привличане на партньори от други държави. „Именно съвместните международни проекти дават шанс за допълнителни инвестиции, нови пазари и повече заетост“, отбеляза тя.

За по-целенасочено управление на средствата в новия програмен период задължение на МИГ ще бъде извършването на мониторинг и оценка на стратегиите. Ново изискване ще бъде в тях да има интегриран подход към опазване на околната среда, фокусиране върху ресурсната ефективност и насърчаване на иновациите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.