1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Международен семинар "Борба с измамите и нередностите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз”

Международен семинар "Борба с измамите и нередностите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз”

ОЛАФ иска конкретни резултати по делата, които се водят в България

Бихме искали да има конкретни резултати по делата, които се водят в съдебната система в България, заяви за БНР Тиери Кретин - директор на Дирекция "Разследвания и операции" в Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ на международния семинар "Борба с измамите и нередностите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз: равносметка с поглед напред". Според него идеята е България да получи повече европейски средства, а гражданите да извлекат по-голяма полза от тях. Присъствието на повече от един следовател от ОЛАФ на всеки две седмици в България показва, че искаме да се решат проблемите, отбеляза Тиери Кретин.

Той посочи, че вицепремиерът Меглена Плугчиева днес е в ОЛАФ, в Брюксел, и това означава, че се споделят становища и работни практики. Тиери Кретин каза, че основната мисия на ОЛАФ е да защитава финансовите интереси на ЕС. Това е основната ни цел, нашите следователи и разследващи органи не се занимават с политически решения, добави той.

Европейската служба за борба с измамите работи с България, както и с другите страни от ЕС, заяви Тиери Кретин. Той съобщи, че към съществуващата телефонна линия на ОЛАФ за всички граждани на ЕС до две седмици ще има и Интернет-достъп.

Йохан Ноу - началник на отдел "Предотвратяване на измамите и разузнаване" в ОЛАФ, съобщи, че делът на съмненията за измами в България по отношение на програмите ФАР и САПАРД е значително по-голям от този по структурните фондове. Той предостави данни за съотношение по двете програми съответно 30 на сто и 74 на сто, срещу 15 на сто за структурните фондове. Според статистиката на службата след София най-голям брой нередности в България се регистрират в Шумен, Перник, Пловдив и Монтана.

 

 

Етикети САПАРД, ОЛАФ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.