1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм прие проект на Декларация

Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм прие проект на Декларация

Снимка:

Николина Ангелкова: „България има голям потенциал да засвети със собствена светлина“

Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм прие проект на обща декларация. Тя ще бъде предоставена на всички участници във форума и след техните допълнения ще бъде утвърдена като Декларацията от София. Това ще се случи в рамките на 2 седмици.

В документа се подчертава, че туризмът е един от водещите глобални социално-икономически сектори. Посочено е също, че отрасълът е сред приоритетните сфери за устойчиво развитие на света с хоризонт 2030 г. Акцентира се и върху факта, че Генералната асамблея на ООН одобри 2017 г. за Международна година за устойчиво развитие в туризма.

Документът не е правнообвързващ, но очертава основните приоритети и задачи пред туристическата индустрия.

В заключителните си думи пред конгреса министър Николина Ангелкова благодари на всички участници и специално на СОТ за оказаното високо доверие към България. Тя подчерта, че това доверие е оценено от нашето правителство особено в година като 2016, която е с рекордни постижения в цялата история на българския туризъм. Освен това се навършват и 40 години от членството на страната ни в СОТ.

По думите на Николина Ангелкова всяка държава, независимо от големината й, има огромно значение за развитието на международния туризъм. Бъдещето на България като дестинация е свързано с културно-историческия туризъм, защото добрите истории правят съдържанието на туристическия продукт, подчерта още тя.

Българският министър на туризма обобщи работата на конгреса като много конструктивна и успешна и затова предложи той да стане постоянно събитие в календара на СОТ.

Д-р Талеб Рифай сравни туристическата индустрия със стадион, който трябва да бъде запълнен с ентусиазирани посетители, милеещи за собствените постижения. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.