1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Гечев: Устойчиво и конкурентоспособно земеделие може да бъде постигнато само с общи усилия

Министър Гечев: Устойчиво и конкурентоспособно земеделие може да бъде постигнато само с общи усилия

Той връчи годишния приз Агробизнесмен на България за 2022 г.

Заедно с браншовите организации и земеделските производители ще работим по прилагането на Стратегическия план, за да постигнем устойчив и конкурентоспособен сектор. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев, който връчи годишния приз Агробизнесмен на България за 2022 г. на фермера Георги Милев на събитие, организирано от вестник „Български фермер“. В церемонията участваха още евродепутатът Атидже Алиева-Вели и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов. 

Постигането на европейските и национални цели, заложени в Стратегическия план, и разгръщането на неговия потенциал зависи от съвместната работа на Министерството на земеделието, Народното събрание, Европейския парламент и агросектора, подчерта земеделският министър. 

Явор Гечев отбеляза, че връчва заслужена награда, тъй като стопанството на отличения агробизнесмен показва как може да се изгради по-добър модел на българското земеделие с развито растениевъдство, животновъдство и преработка, което води до устойчив обем и сигурност. 

Организаторите на събитието изтъкнаха, че Георги Милев се занимава със земеделие от близо 15 години в секторите зърно, картофи, животновъдство и преработка на зеленчуци. Със средства от подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони през 2015 г. той изгражда предприятие за преработка на зеленчуци. Четири години по-късно с второ съфинансиране по Програмата надгражда със складова част за 2000 тона продукция. Инвестицията във фабриката е близо 12-13 млн. лева, като включва роботизирана поточна линия за пакетиране, зала за белене и миене на картофи, шест склада за съхранение на зеленчуци, биореактор за производство на метан от биологичния отпадък. Днес в предприятието в с. Долна Диканя работят 70 души. 

Призът „Агробизнесмен на България“ е учреден през 1991 г. като отличие за авторитетни бизнесмени и фирми, постигнали големи успехи в аграрния сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.