1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Греков: България е готова да бъде домакин на форума за сътрудничество в областта на земеделието между Китай и страните от ЦИЕ

Министър Греков: България е готова да бъде домакин на форума за сътрудничество в областта на земеделието между Китай и страните от ЦИЕ

Китай е изключително важен и стратегически партньор

България е подготвена да бъде домакин на Деветия форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от 5 до 6 ноември 2014 г. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на официална среща с Н. Пр. Уей Дзинхуа, посланик на Китайската народна република в България.

Министър Греков заяви желанието на България да посрещне международния форум още през месец април 2014 г. с писмо адресирано до китайския му колега. Българският министър потвърди намерението на държавата ни и по време на официалното си посещение в Китай през май 2014 г., когато се срещна с Ю Синжун, заместник-министър на земеделието на азиатската страна. Заместник-министър Ю потвърди подкрепата на китайската страна за това предложение на България.

 „Надяваме се, че в кратки срокове ще получим официално потвърждение от китайските власти за предложеното от България домакинство“, заяви министър Греков. Той допълни, че предстоящите парламентарни избори в страната ни няма да се отразят на намеренията на България, тъй като за нас Китай е изключително важен и стратегически партньор.

Министър Димитър Греков затвърди и категоричното желание в държавата ни да бъде създаден център за сътрудничество в областта на земеделието по линия на Инициативата за сътрудничество между държавите от ЦИЕ и Китай. Според концепцията на МЗХ този център ще бъде към министерството, а за членове, на доброволен принцип, ще бъдат поканени държавни и неправителствени структури, обществени и бизнес организации и компании от всички 16 страни от ЦИЕ.

Н. Пр. Уей Дзинхуа коментира, че ще предаде на китайските власти категоричната позиция на България по тези две инициативи и ще съдейства с каквото може за тяхното реализиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.