1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Иван Иванов: Предстои да бъдат разпределени 600 млн. за земеделските производители

Министър Иван Иванов: Предстои да бъдат разпределени 600 млн. за земеделските производители

Започват проверки на съхраняваното в страната зърно от Украйна и резултатите ще бъдат публични, заяви министърът на земеделието

„Тази година имаме безпрецедентно голям бюджет за подпомагане на земеделските производители. Предстои да бъдат разпределени 600 млн. лв. допълнително за сектора“. Това заяви пред bTV министърът на земеделието д-р Иван Иванов, като припомни, че вече земеделските стопани получиха 143 млн. лв. като ковид мярка. „Летвата е вдигната високо, вече сме стигнали с държавни средства до това, което се случва в Европа като подпомагане на земеделските производители“, коментира министър Иванов.


Той съобщи, че заплатите на работещите в Селскостопанската академия (ССА) се увеличават с 5,5 млн. лв. с взето решение на Министерския съвет.

„Правим усилия да увеличим възнагражденията във всички структури на Министерството на земеделието в рамките на тази и следващата седмица“, каза министърът и допълни, че работещите в структурите на министерството заслужават достойно заплащане за труда, който полагат.


Министър Иванов информира, че тази година с над 25% са завишени заявките за закупуване на дърва за огрев и държавните предприятия работят на пълни обороти, за да задоволят нарасналото търсене на достъпна цена. Той обаче подчерта, че има и спекулации при изготвянето на списъците с местно население. Това се вижда от скока в заявките от места, където досега не е регистриран такъв интерес. Като пример за това земеделския министър посочи Велико Търново, където има 1200 заявки.


Министърът на земеделието припомни още, че има три варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия:
- продажби от временен горски склад (сечище) на цени между 39 лева и 68 лева без ДДС;
- от централни складове до големи населени места на цени от 60 до 85 лв. без ДДС за пр. куб. м без включен транспорт до краен клиент;
- с транспорт до краен клиент на цени от 65 лв. до 115 лв. без ДДС.

През първата половина на миналата година са осигурени дърва на 37 хил. домакинства, а за същия период на тази година за 47 хил. домакинства чрез директни продажби от държавните горски и ловни стопанства, като те през тази година са реализирали почти 200 хил. куб. м повече дървесина, изтъкна земеделският министър. Той предупреди, че все още в много населени места кметовете не са подали списъците с правоимащи лица.

По темата за вноса на зърно от Украйна министър Иван Иванов посочи, че с решение на Европейската комисия то е освободено от мито и фитосанитарен контрол. „След официален сигнал от Националната асоциация на зърнопроизводителите съм разпоредил проверка на посочените от организацията места за съхранение“, заяви министърът. „Всички взети проби ще бъдат стриктно проверени, резултатите ще бъдат публични, и ако има разминаване в изискванията по българските стандарти, ще бъдат предприети мерки“, беше категоричен министър Иванов.
Запитан каква е позицията на БСП, ако им бъде връчен третият мандат, министър Иванов каза, че решението на Националния съвет е да се положат усилия третият мандат да бъде реализиран.

„Влизането в изборна процедура ще хвърли в хаос държавата“, предупреди министър Иванов. Той конкретизира, че изборите ще затруднят много финалното договаряне на Стратегическия план, по който за земеделските производители са предвидени 16 млрд. лв. за периода 2023 – 2027 г., както и приемането на законодателни промени във връзка със старта на този план.
„Правим всичко необходимо, както да отговорим на изискванията на земеделските производители, така и на тези, които ще се отопляват на дървесина“, каза в заключение министърът на земеделието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.