1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Иванов в област Разград: В последните години в България при малините се наблюдава устойчивост на плододаващите площи

Министър Иванов в област Разград: В последните години в България при малините се наблюдава устойчивост на плододаващите площи

Екипът на Министерство на земеделието работи активно в защита интересите на земеделските стопани

„През последните години в България при малините се наблюдава устойчивост на плододаващите площи. Площите за реколтиране с малини за реколта 2022 г. са 18 160 дка, а реколтираните до момента са 1 900 дка. Произведеното количество малини досега е в размер на 500 тона.“
loznica

Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на откриването на VII-то Национално специализирано изложение за ягодоплодните и Традиционния фестивал на малината в гр. Лозница. По думите му именно малините са един от продуктите с положителен нетен експортен баланс от сектора на плодовете в страната. „Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните съдейства за развитието на ефективно производство на тези култури чрез подобряване на пазарната и технологична инфраструктура и стратегическа инвестиционна политика, насочени към постигане на европейските стандарти в дейността на земеделските стопани и в съответствие с най-добрите екологични практики“, допълни аграрният министър.

Министър Иванов отбеляза, че България е нетен износител единствено на малини и череши, като износът на малини - свежи и замразени, възлиза на 3 620 т за 2021 година. “Количеството на преработените малини съставлява 2,9% от всички преработени плодове и възлиза на 2 840 тона. Броят на преработвателните предприятия в страната е 38“, уточни д-р Иванов.

„През 2022 г., във връзка с увеличените разходи, свързани с производство на първична земеделска продукция, се приложи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие от COVID-19“, припомни министърът на земеделието Иван Иванов. Той допълни, че с оглед противодействие на негативното влияние от войната в Украйна и наложените санкции се предприемат действия от страна на Министерство на земеделието по изготвяне на мярка за подкрепа, съобразно одобрената от ЕК Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката.

Относно новия програмен период министърът на земеделието Иван Иванов заяви, че Министерство на земеделието полага всички усилия да улесни малинопроизводителите при кандидатстване по отделните мерки и програми, като очаква активност и от тяхна страна за по-пълно усвояване на осигурения европейски финансов ресурс. “По отношение на политиката на държавно подпомагане мога да Ви уверя, че тя е съобразена както с нуждите на сектора, така и с възможностите на държавния бюджет“, категоричен бе аграрният министър.

Министърът на земеделието припомни още, че по линия на държавното подпомагане Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните е получила подпомагане за участие в изложения за периода 2015-2021 г.

„През 2022 г. с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ по линия на схемата на държавна помощ „Помощ за участие в изложения“ е разпределен ресурс в размер на 70 000 лв. на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, с цел участия в изложения, едно от които е днешното“, уточни министър Иванов.

В заключение д-р Иванов увери, че екипът на Министерство на земеделието работи активно в защита интересите на земеделските стопани, за подкрепа и засилване на пазарната ориентация и за повишаване конкурентоспособността на българското овощарство и за това българските продукти да достигат до нашите трапези на достъпни цени. Той пожела успех на производителите, гостите и участниците в изложението и фестивала.

По време на посещението си в град Лозница министър Иванов посети хладилно стопанство, специализирано в замразяване на дивечово месо. Предприятието също така приема, преработва и изнася произведената селскостопанска продукция на района, замразява малини, ягоди, къпини и други плодове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.