1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Ивелина Василева и вицепремиерът Томислав Дончев откриха регионалната система за отпадъци в Габрово

Министър Ивелина Василева и вицепремиерът Томислав Дончев откриха регионалната система за отпадъци в Габрово

Снимка:

Близо 170 млн. лв. са проектите в Габровска област в секторите води, отпадъци и биоразнообразие

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и кметът на Габрово Таня Христова откриха  новата регионална система за управление на отпадъците в града.  Проектът е финансиран по ОПОС 2007-2013. Общата стойност на инвестицията е 26, 2 млн. лв., от тях 22,2 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по програмата.  

Този проект се реализира в един от най-трудните моменти за ОПОС, но въпреки това община Габрово доказа, че с амбиция и желание нещата се случват, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Това е мащабна инвестиция в здравето на децата ни. „По габровски, тази инвестиция е разумна и навременна“, каза Василева. Близо 170 млн. лв. са проектите в Габровска област в секторите води, отпадъци и биоразнообразие.

Вече няма да говорим за смет, защото всичко може да се превърне в ресурс и да се използва за различни цели, каза при откриването Таня Христова. „Отпадък с късмет, не отива за смет“ е мотото, под което се опитваме да променяме нагласите у гражданите, посочи кметът на Габрово.

Тук преди няколко години имаше планини от гниещи боклуци, нямаше огради, спомни си вицепремиерът Томислав Дончев, бивш на кмет на Габрово. Това е не обикновено депо, а сложно съоръжение, което позволява да имаме по-чисти въздух и вода, заяви той.

Трибуната за гости бе „инсталирана“ върху кантара на депото. Чисто го габровски бе пресметнато, че откриването „тежи“  1520 кг.

Новоизградената регионална система за управление на отпадъците ще обслужва над 77 000 жители на общините Габрово и Трявна и ще функционира в съответствие със съвременната йерархия за управление на отпадъципревенция, оползотворяване и крайно обезвреждане.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.