1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Ивелина Василева: Предстои приемане на Морската стратегия

Министър Ивелина Василева: Предстои приемане на Морската стратегия

До края на годината се очаква да приключи изборът на нов кораб за акваторията на Черно море за ликвидиране на нефтени разливи

„Завършва същинският етап от разработване на Морската стратегия, предстои нейното приемане и стартиране на изпълнението на програмата от мерки към нея, насочени към намаляване на антропогенния  натиск върху Черно море.“ Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на срещата на високо ниво по повод Международния ден на Черно море в Бургас.

Този ден се отбелязва на 31 октомври от 20 години, като за пръв път България е домакин на честването. „Бургас е вдъхновяващ морски град, който се откроява със сериозни постижения в опазването на околната среда, благодарение на активните политики за съхраняване на природните ресурси и прилагането на принципите на устойчиво местно развитие“, отбеляза министър Василева.

„Ангажиментите на България, произтичащи от Черноморската конвенция, са с много висок приоритет в общата екологична политика на страната“, заяви министърът. „Вече са налице резултатите от провежданата от МОСВ държавна политика в областта, която представлява цялостна и интегрирана система от законодателни, планови и финансови механизми за интегрираното управление на водите като природен и стопански ресурс, от особено значение за хората, екосистемите и икономиката“, добави тя.

През 2015 г. завършиха ключови инвестиции в базисна инфраструктура, свързани с опазването на околната среда на региона на Черноморието, където общите екологични инвестиции възлизат на близо 680 млн. лева. В сектор „Води“, за изграждането и модернизирането на пречиствателни станции, както и за подобряване на канализационната мрежа по крайбрежието, по ОПОС са инвестирани близо 350 млн. лв. По програмата за интегрирано управление на морските и вътрешни води е осигурено финансиране на 12 проекта, преодоляващи сериозни заплахи за Черно море, 9 от които на обща стойност над 7 млн. евро.

МРРБ е управляващ и партниращ орган по 12 европейски програми за териториално сътрудничество, по които България е бенефициент, каза на международния форум министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й има възможност част от общия им бюджет от над 900 млн. евро да бъде насочен към проекти, свързани с опазването на Черно море, околната среда, развитието на бизнеса и икономиката в региона. До края на 2016 г. предстои първата подобна възможност за подаване на проекти по Програмата за Черно море, която е с бюджет над 56 млн. евро, посочи Павлова.

До края на годината се очаква да приключи изборът на нов кораб за акваторията на Черно море, който да бъде включен в мрежата от специални плавателни съдове за ликвидиране на нефтени разливи, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Очаква се да бъде избран български кораб, който да бъде позициониран в района на пристанище Бургас.

Министър Василева коментира пред журналисти, че проучванията за нефт и газ в блок „Хан Аспарух“ в Черно море са преминали отдавна всички процедури, изисквани по екологичното законодателство в страната. За да се гарантира опазването на околната среда, се прилагат най-високите екологични стандарти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.