1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Кирил Вътев се срещна с посланика на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош

Министър Кирил Вътев се срещна с посланика на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош

По време на срещата бе обсъдена и темата за реализацията на продукцията в лозаро-винарския сектор на международно ниво, като се разгледаха възможностите за предлагането на вино на чуждестранни пазари

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се срещна с посланика на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош, в МЗХ. Двамата обсъдиха лицензионния режим за внос на селскостопанска продукция от Украйна в България. Министър Вътев каза, че по отношение на лицензионния режим има координация между премиерите на Украйна и България и министрите на земеделието. „Украйна има задължението да ни информира кой изпраща стоката от тяхна страна и кой я получава в България. Единствено след спазване на това условие може да се реализира износ и внос“, обясни министърът. Той даде пример с компания, нарушила лицензионния режим, която е официално изпратена на Украйна, а от тяхна страна съгласно решение на украинското правителство фирмата следва да прекъсне транзита и да загуби правото да осъществява износ за шест месеца.

Н. Пр. д-р Миклош Борош информира, че в Унгария с интерес се следят процесите, свързани с лицензионния режим между България и Украйна и черпят опит от постигнатите добри практики.

По време на срещата бе обсъдена и темата за реализацията на продукцията в лозаро-винарския сектор на международно ниво, като се разгледаха възможностите за предлагането на вино на чуждестранни пазари. Министър Вътев подчерта, че в България има модерно изградени винарски изби, които произвеждат висококачествено вино, което с успех може да се конкурира в европейски и световен мащаб. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.