1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Кирил Вътев: Вероятно България няма да загуби нито едно евро по ПРСР 2014-2020 г.

Министър Кирил Вътев: Вероятно България няма да загуби нито едно евро по ПРСР 2014-2020 г.

По време на заседанието заместник-министър Деян Стратев представи текущото състояние и напредък във връзка с натрупаните забави при стартиране на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027 г.

Вероятно България няма да загуби нито едно евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.). Работим в ускорено темпо по изпълнението на Програмата, като увеличихме възможностите за подкрепа и модернизация на земеделските стопанства. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред парламентарната Комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

В момента на встъпването ни в длъжност рискът от загуба на средства по ПРСР беше 120 милиона евро, припомни министърът. Към днешна дата, след едно посещение в Брюксел на зам.-министър Таня Георгиева и директорът на фонда Георги Тахов, вероятността да сме с нула загуба и дори с надплащане е много голяма, но очакваме отговора на Европейската комисия, обясни още той.

За текущото състояние на Програмата заместник-министър Таня Георгиева съобщи, че са идентифицирани предизвикателства и рискове по изпълнението и са предприети мерки за преодоляването им. Тя уточни, че Управляващият орган на Програмата претендира пред ЕК за признаване на форсмажорни обстоятелства като Ковид - 19 и войната в Украйна, които са възпрепятствали извършването на плащания към бенефициенти по различните мерки и подмерки от страна на ДФЗ през календарната 2023 г. Общата сума на разходите, попадащи в обхвата на претендирания форс-мажор, по предварителни данни, е в почти идентичен размер със средствата под риск.

Заместник-министър Георгиева уточни, че индикативните срокове включват няколко основни стъпки. „Службите на ЕК уведомяват до края на м. февруари относно евентуално отчисление на средства, като в случай на такова, държавата-членка има на разположение още 2 месеца да се съгласи или да оспори тези суми.

Пред Комисията бяха представени и предприетите мерки от страна на Управляващия орган и ДФ „Земеделие“ за пълно усвояване на ресурса.

Всички тези действия реално осигуриха буфер за допълнителни ликвидни средства за разплащане по ПРСР 2014-2020, за съжаление недостатъчни за пълно компенсиране на негативните косвени последици от войната в Украйна и забавянето на икономиката в последните 2 години на ниво Европейски съюз, обобщи тя.

Дискутирано беше и договарянето на всички средства по подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР). Министър Вътев обясни, че този подход  се разглежда не само в социално отношение, но и като инструмент за справяне с демографията. Водим постоянни разговори в Министерски съвет с останалите управляващи органи, финансиращи подхода, посочи министърът.

По време на заседанието заместник-министър Деян Стратев представи текущото състояние и напредък във връзка с натрупаните забави при стартиране на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027 г.

Когато започнахме работа установихме няколко риска един, от които забавяне. Към момента сме предприели мерки, които оптимизират изпълнението на ПМДРА, заяви заместник-министър Стратев. Той допълни, че към момента има три отворени процедури по Програмата на стойност 36 млн. лева. „До края на годината предвиждаме отварянето на още 12 процедури на стойност 98 млн. лв, заяви още заместник-министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.