Министър Мирослав Найденов разговаря с козевъди и овцевъди

Среща в МЗХ

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с козевъди и овцевъди в Министерството на земеделието и храните. Министърът съобщи, че утре на УС на Държавен фонд „Земеделие” ще се разгледа предоставянето на краткосрочни кредити за закупуване на фураж и/или фуражни компоненти за овце и кози и за крави и биволици. Очаква се да се обсъди и разсрочването на инвестиционните кредити, предоставяни от фонда. Ще се разгледат и указанията при предоставяне на целеви кредити за закупуване на минерални торове за производството на пшеница, реколта 2010 г., както и Целеви кредит за закупуване на семена от пшеница, информира още министърът.

След като се вземе решението за предоставянето на краткосрочни кредити за закупуване на фураж и/или фуражни компоненти за овце и кози и за крави и биволици, още от понеделник ще започне подаването на документите в Областните служби по земеделие. Държавен фонд „Земеделие” вече ще получава ежедневно документите и в рамките на седмица ще бъде извършено нареждане за плащане към банките, за да няма забавяне, съобщи министър Найденов. Той припомни, че на среща с представители на Асоциацията на банките в България бе договорено да се изготвят конкретни продукти и схеми, които да бъдат предложени на фермерите по линия на директните плащания на площ, кредитните линии за подпомагане животновъдството, програма САПАРД и Програмата за развитие на селските райони.

Кризата в сектора е във всички страни членки на ЕС, посочи министърът. Той съобщи, че на извънредното заседание на Съвета на министрите на земеделието в Брюксел са били обсъдени антикризисни мерки за млечния сектор. Очаква се министрите да приемат увеличаване на помощта de minimis от 7 500 на 15 000 евро, както и да започне изкупуването на млечни квоти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.