1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов и министърът на земеделието на Израел Шалом Симхон подписаха Съвместна декларация за сътрудничество

Министър Найденов и министърът на земеделието на Израел Шалом Симхон подписаха Съвместна декларация за сътрудничество

Двудневна визита на аграрния министър на Израел у нас

 

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с министъра на земеделието и развитието на селските райони на Държавата Израел Шалом Симхон в рамките на неговата двудневна визита у нас. Това е първа среща на министър Найденов с негов чуждестранен колега у нас.

По време на срещата бяха очертани областите на съвместна дейност и беше подписана Съвместна декларация за сътрудничество между Министерство на земеделието и храните на Република България и Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Държавата Израел.

В декларацията се заявява готовност и намерение за засилване и развитие на дейността в областта на земеделието. Като един от главните приоритети на сътрудничеството си двете страни определиха взаимоотношенията в областта на напояването и хидромелиорациите, както и на развитието на сектор „Млечно говедовъдство”.

Страните ще си сътрудничат и в обмена на високи технологии и прилагане на науката в земеделието, както и в сферата на предоставяне на съвети в земеделието (така нареченият Extension Service). Министър Симхон от името на своята страна изрази готовност да бъде споделен добрият опит и практики в областта на усвояването на високите технологии и изграждането на наукоемко и високоефективно земеделие, като приветства намеренията на новото правителство за изграждане на отношения на сътрудничество и напредък.

От своя страна министър Найденов увери, че това би било много полезно за страната ни при успешно съчетаване на този опит с прекрасните природо-климатични условия на България и възстановяването на добрите й  многовековни традиции, умело допълнено от адекватното усвояване на големите финансови ресурси, предоставяни в рамките на Общата селскостопанска политика на ЕС.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.