1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов и Националното сдружение на тютюнопроизводителите подписаха споразумение

Министър Найденов и Националното сдружение на тютюнопроизводителите подписаха споразумение

Снимка:

МЗХ ще изплати като премии за предаден и изкупен качествен тютюн на тютюнопроизводителите 116 милиона лева

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и Националното сдружение на тютюнопроизводителите подписаха в София днес Споразумение. От името на сдружението споразумението е подписано от Асен Кичуков, Председател на Управителния съвет и Нина Ламбова, Изпълнителен директор.

АГРО.БГ публикува за своите читатели пълния текст на споразумението:

1. Министерство на земеделието и храните ще изплати като премии за  предаден и изкупен качествен тютюн на тютюнопроизводителите 116 милиона лева (Сто и шестнадесет млн. лв) след извършване на проверки за наличието и реализацията на изкупения суров тютюн от реколта 2009 и прието Решение на Министерския съвет, издадено на основание чл.2, ал.1, във връзка с чл.18а, ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия. Извършването на проверките, обобщаването на данните от тях и обективирането им ще приключи към 15 февруари, а изплащането ще започне през месец март 2010 г. Помощта ще се предостави по съществуващата държавна помощ на килограм изкупен качествен тютюн за реколта 2009 на основание Анекс V, гл. 3, т. б от Договора за присъединяване на Република България към ЕС и в съответствие с писмо № D-23929 от 15.01.2010 г. на Европейската комисия.

2. Министерство на земеделието и храните ще изплати до края на тази година на тютюнопроизводителите и част от националните доплащания за тютюн за настоящата 2010 година в сроковете и по реда на Регламент на Съвета 73/2009. Останалата част ще бъде изплатена в началото на 2011 година. Националните доплащания ще бъдат изплатени след подаване на заявления за подпомагане и извършване на задължителните проверки от Държавен фонд „Земеделие”.

3. Страните ще инициират подписване на Меморандум с търговските банки за целево кредитиране в сектора.

4. Министерството на земеделието и храните и сдружението ще разработят Стратегия за бъдещето на сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.