1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов изказа резерви за част от новия модел за подпомагане на земеделските производители след 2014 г.

Министър Найденов изказа резерви за част от новия модел за подпомагане на земеделските производители след 2014 г.

Снимка:

По думите му част от реформата представлява скрит исторически подход

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов изрази резерви по част от новия модел за подпомагане на земеделските производители след 2014 г. с реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП). Той участва в заседанието на съвета на министрите на земеделието на ЕС, което се провежда днес (20.10.2011 г.) в Люксембург, на което се обсъжда реформата. Позицията на министър Найденов е, че българските стопани могат да бъдат ощетени с новата политика на ЕС да плаща преки плащания за фермерите, регистрирали обработваемите си площи до 2011 г. „Това може да постави в неравностойно положение земеделските производители”, заяви той пред останалите министри. Според него тази част от реформата представлява скрит исторически подход.

Според новия модел фермерите, захванали се със земеделие след 2011 г., ще трябва да подпишат договор с друг фермер, който има право на субсидии за 2014 - 2020 г., да кандидатстват заедно и после да си поделят субсидията. Излиза, че за да се получават субсидии за земя във времето от 2014 до 2020 г., фермерът трябва да е получил такива субсидии през 2011 г.

Министър Найденов отново повдигна въпроса за по-ранното изравняване на субсидиите за България и Румъния с останалите стари страни-членки, като двете държави настояват това да стане от 2014 г. вместо от 2016 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.