1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов обсъди на среща с тютюнопроизводители премирането на реколта 2009

Министър Найденов обсъди на среща с тютюнопроизводители премирането на реколта 2009

Таванът на сумата, която може да бъде предоставена под формата на държавна помощ за предаден качествен тютюн е в размер на 116 милиона лева

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обсъди с  тютюнопроизводители възможностите за премиране на тютюна от реколта 2009. Той припомни, че таванът на сумата, която може да бъде предоставена под формата на държавна помощ за предаден качествен тютюн е категорично и непроменяемо определена от Европейската комисия и е в размер на 116 милиона лева.

Специалисти уточниха, че сумата е определена през 2006 година, като е на база максималната изплатена премия през трите референтни години, предхождащи годината на присъединяване в ЕС. Министърът подчерта по време на срещата, че през настоящата година за българските тютюнопроизводители по изключение е разрешено такова национално премиране, което Европейската комисия е допуснала. Това стана възможно защото премията е за тютюн от реколта 2009, която е третата година от членството на България в ЕС. Той увери, че е напълно недопустимо надхвърляне на договорената сума с ЕК, и че това е максималният размер на общото количество премия, която може да се предостави за 2010 година.

Министър Найденов даде уверение, че службите на Министерството на земеделието и храните, фонд „Тютюн”, в сътрудничество с Националната агенция по приходите и Министерство на вътрешните работи са в готовност за стартирането на проверките за достоверността на извършените реално сделки. Министърът изрази предположение, че е възможно при тези  проверки да се окаже, че предвидената сума от 116 милиона лева може да е достатъчна, за да се постигне нивото на премиите от миналата година. Той заяви пред тютюнопроизводителите, че до 1 февруари наличната информация ще  се окомплектова и могат да стартират проверките. До 14 февруари те ще приключат и ще има яснота какъв точно ще е размерът на премията за килограм за всеки от сортовете.

Тютюнопроизводителите, присъстващи на срещата, представители на различни организации на производители на едролистни тютюни и дребнолистни тютюни от различни региони в страната настояват за по-висок размер на държавните премии от 178 милиона лева и изплащането им да започне незабавно без проверки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.