1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов подписа споразумение с Българския ветеринарен съюз

Министър Найденов подписа споразумение с Българския ветеринарен съюз

Снимка:

До 31.10.2010 г. МЗХ трябва да изготви и предостави Държавната профилактична програма за 2011 г.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и Председателят на Националния съвет на Българския ветеринарен съюз (БВС) д-р Йордан Бойчев  сключиха днес, 1 октомври, Споразумение след среща с ръководството на съюза.

В Споразумението е посочено, че Министерство на земеделието и храните трябва да изготви и предостави до 31 октомври 2010 г. Държавната профилактична програма за 2011 г., като при разработването и изменението на програмите за профилактика и ликвидиране на заразни и паразитни заболявания да участват и представители на БВС. Страните се споразумяха министерството да изготви и представи на Българския ветеринарен съюз и план за действие с конкретни мерки, параметри и срокове за изпълнението на мерките по опазване на държавата от епизоотии през 2011 г. В този план трябва да бъде описан и механизмът на осъществяването на тези мерки, както и конкретните органи, които ще извършват контрол по изпълнението им.

Страните се споразумяха експерти на Българския ветеринарен съюз да участват при изготвяне на проектите на закони в областта на ветеринарномедицинската дейност и проектозакони за изменение и допълнение на Закона за ветеринарната дейност, Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари в България (ЗСОВЛБ) и Закона за животновъдството.

В Споразумението се посочва, че  министърът на земеделието и храните ще предоставя ветеринарни лечебници - държавна собственост за ползване от практикуващите ветеринарни лекари, членове на БВС за осъществяване на ветеринарно-медицинска практика. В текста е посочено още, че след създаване на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и преустановяване на дейността на НВМС, правоприемник на правата, задълженията и функциите по контрола на здравеопазване на животните ще е БАБХ.

В документа се посочва, че ще бъдат осигурени средства за заплащане на извършените мероприятия по програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните и Държавната профилактична програма за двете полугодия на настоящата година.

Страните се споразумяха, че ще работят в дух на равнопоставеност и взаимно разбирателство, в името на общата цел- опазване на здравето на животните и гарантиране на безопасността на храните и общественото здраве.

Споразумението влиза в сила от датата на подписването му. Изразената обща надежда е, че с това споразумение се поставя начало на преодоляване на проблемите във ветеринарната област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.