1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов съобщи антикризисните мерки в МЗХ

Министър Найденов съобщи антикризисните мерки в МЗХ

Снимка:

Ограничаване на командировките на експертите е една от мерките

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви пред журналисти основните антикризисни мерки, които предприема Министерство на земеделието и храните. Ограничаване на командировките на експертите по целесъобразност и създаване на организация на дежурни автомобили, които да се ползват само по необходимост, са част от мерките, съобщи министърът. Той информира, че е създадена телефонна линия, на която да се обявяват сигнали не само за корупция, но и за разточителство на служители, не само от централното управление, но и от регионалните служби.

Всички началници без изключение, включително и регионалните, ще се проверяват дали употребяват служебните си автомобили за извънслужебни цели. Ако има такива констатации ще бъдат освобождавани, предупреди министърът. Съкращения ще се правят на секретарките и шофьорите в регионалните служби. Освен това някои общински служби ще се обединят и ще бъдат намалени началниците по места, обяви министър Найденов. Например на три общински служби – един началник. Същото ще стане и в съседни горски стопанства.

МЗХ ще предложи на оперативно заседание на Министерски съвет трансформиране на агенции в дирекции, като пример министърът посочи Изпълнителната агенцията по хидромелиорации. Най –голяма реформа ще се направи след като се създаде Агенцията по храните, която ще обедини Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита, Националната служба за зърно и фуражи, Граничният ветеринарен контрол и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве. Дублиращите звена в тези служби ще бъдат закрити, като счетоводство, правен отдел и т. н., посочи министърът и подчерта, че съкращенията няма да са за сметка на инспекторите, които ще осъществяват контрола на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.