Министър Найденов се срещна със Съюза на овцевъдите и козевъдите

Снимка:

До момента по линия на директните плащания вече са изплатени 762 млн. лв

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров се срещнаха късно вчера с представители на Съюза на овцевъдите и козевъдите от района на Велико Търново, във връзка с техните проблеми и недоволство. В рамките на срещата се обсъди прилагането на схемите на подпомагане в сектора. Министърът подчерта, че европейските регламенти са строги и изискват коректно спазване. Той допълни, че е възможно да се изплатят средства на тези, които през юни 2009 г. са подали заявления само по едната от двете съществуващи схеми на подпомагане след одобрение от Европейската комисия. Министър Найденов покани представител на асоциацията на работно посещение в Брюксел, където ще се проведе техническа среща с експерти от Главна Дирекция “Земеделие” на ЕК, във връзка с прилагането на схемите за подпомагане на сектора. На срещата ще бъде обсъдена възможността ЕК да разреши на България да изплати 2.677 млн. лв. за подпомагане на овцевъдството и козевъдството, които не са усвоени по схемата за обвързано с производството плащане.

Със заповед на министъра ще бъде сформиран Съвет, в който представители на асоциацията, министерството, Държавен фонд “Земеделие” и Националната ветеринарномедицинска служба ще провеждат регулярни срещи. Целта е да се обсъждат неотложните проблеми в сектора и да се разясняват всички възможности за финансиране на отрасъла през следващите години. Председател на Съвета ще бъде зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Зам.-министър Димитров обяви, че през тази година за животновъдите са предвидени 145 млн. лв. По схемата за национални доплащания към директните плащания са предложени пред ЕК 84.887 млн. лв. Отделно от това 22 млн. лева са предвидени за млечното говедовъдство. Изпратени са за одобрение в ЕК и схеми за подпомагане на животновъдния сектор с общ финансов ресурс от 45.6 млн. лв. Сред тях е и помощта de minimis, по която средствата са в размер на 20 млн. лв., а подпомагането на стопанство е до 15 хил. евро. Има и 3.6 млн. лв. като временна помощ за млечния сектор.  Предвидени са и близо 15 млн. за държавни помощи за сектора. До момента по линия на директните плащания вече са изплатени 762 млн. лв. На 9 март в НДК ще се проведе среща на премиера Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов с представителите на всички браншови организации в земеделието.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.