1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов ще направи инспекция на граничния-ветеринарен пункт - Малко Търново

Министър Найденов ще направи инспекция на граничния-ветеринарен пункт - Малко Търново

Засилен е ветеринарният контрол на влизащите от Турция превозни средства

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще инспектира граничния-ветеринарен пункт на Малко Търново във връзка със затегнатия контрол заради случаите на заболели от чума дребни преживни животни в Турция. До момента на територията на България няма заболели от чума дребни преживни животни. Огнище на болестта бе констатирано в Турция в провинция Лозенград. Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) предприе необходимите мерки за предотвратяване на разпространението на болестта на територията на България. Забранена е пашата на животни в рамките на 500 м. от границата с Турция. Засилен е ветеринарният контрол на влизащите от Турция превозни средства и откритите при проверките месни и млечни продукти за собствена консумация се унищожават, тъй като чрез тях могат да се заразят други животни.

Стопаните, които отглеждат дребни преживни животни в близост до границата с Турция, са запознати с клиничните прояви на болестта и животните са под наблюдение. Епизоотичната обстановка в застрашените от разпространение на болестта области – Бургас, Ямбол и Хасково, ежедневно се докладва в НВМС. 

Болестта чума по дребните преживни животни не е опасна за хората, но е силно заразна сред овцете и козите и се характеризира с много висока смъртност. Досега болестта никога не е констатирана на територията на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.