1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Порожанов: Важно е инициативата за винено-кулинарни дестинации да има своето продължение на местно ниво и сред бизнеса

Министър Порожанов: Важно е инициативата за винено-кулинарни дестинации да има своето продължение на местно ниво и сред бизнеса

С развитието на „Сподели България“ се цели повишаване на туризма във вътрешността на страната

„Преди близо 1 година стартирахме съвместната инициатива  на министерствата на земеделието и на туризма за 12 винено-кулинарни дестинации. Проведохме 6 регионални кръгли маси в Банско, Пловдив, Бургас, Габрово, Кърджали и Враца. Участваха над 400 представители на земеделския и туристическия сектор. Сега е важно инициативата да има своето продължение на местно ниво и сред бизнеса“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на дискусия във Враца, на която бяха представени последните 2 дестинации – „Златия“ и „Мизия“. Той обяви, че следващия брой на „Държавен вестник“ ще бъде публикувана наредбата за новата програма за лозаро-винарския сектор, по която за следващия програмен период има предвидени 134 млн. евро.


Храните и кулинарията е в топ 3 при избора на хората за туристическа дестинация, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. С развитието на инициативата „Сподели България“ за 12 винено-кулинарни дестинации се цели повишаване на туризма във вътрешността на страната и в т.нар. крила на сезоните – извън активния летен и зимен период.


В обсъждането във Враца се включи и изпълнителният директор на агенцията по лозата и виното Красимир Коев. Той разказа за възможностите за  финансиране на сектора по новата програма. В България има  266 винарни, от които 72 са с чужди инвестиции.


Сред участниците в обсъждането на дестинациите „Златия“ и „Мизия“ бяха още кметът на община Враца Калин Каменов, областният управител Малина Николова, кметове на населени места от региона, земеделски  и винопроизводители,  хотелиери и ресторантьори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.