1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Тахов: Държавата подпомага стопаните при застраховане на продукцията им

Министър Тахов: Държавата подпомага стопаните при застраховане на продукцията им

По градоносния облак са изстреляни 196 ракети от 19 площадки

Държавата е осигурила на всички земеделски стопани да застраховат продукцията си срещу неблагоприятни климатични събития, като предоставя частично компенсиране по застрахователните полици. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов в община Нова Загора, където заедно с министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков проведоха среща с кмета на общината Галя Захариева. Двамата са част от правителствения оперативен щаб, който работи за преодоляване на последиците от градушките в цялата страна. Министър Тахов допълни, че подпомагането обхваща застраховане на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, зърнени и маслодайни култури. „Максималният размер на подпомагане е до 70% от стойността на застрахователната премия при плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, и до 50% при зърнени и маслодайни култури“, поясни той.

Земеделският министър съобщи, че приемът на заявления по помощта продължава до 31.07.2024 г. „Към момента имаме 3 пъти повече подадени заявления, в сравнение със същия период на миналата година“, каза още министър Тахов.

По предварителни данни са засегнати около 4 600 ха в землищата на селата Караново, Брястово, Кортен, Съдийско поле, Коньово, Омарчево. Съдиево, Езеро, Полско Пъдарево, Питово и град Нова Загора. ‚До каква степен са засегнати ще стане ясно след подадени заявления от земеделците, след извършените огледи и констатирани протоколи. След това предстои да бъдат оценени в каква степен са щетите . Всеки един земеделски стопанин може да се възползва от държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури от неблагоприятни климатични условия. Трябва да има 100 % пропаднали площи, а подпомагането се предоставя под формата на директни помощи, като тя е в размер на до 80 % от действителните разходи‘, уточни министър Георги Тахов. Той подчерта, че обезщетенията на стопаните ще бъдат изплатени по най-бързия начин.

Заедно с министър Тахов, в община Нова Загора на посещение беше и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ инж. Валери Ценов.  Той съобщи, че над 1100 ракети са изстреляни от ракетните площадки на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" в Южна и Северна  България през изминалите две денонощия. По думите му,  градоносният облак, който причини градушката през последното денонощие , е тръгнал от района на Драгоман, след което е достигнал до Ботевград и оттам се е насочил на изток по протежението на Стара планина, където обработката му със самолетен способ не е била възможна. „От най-северните площадки на  Регионалната дирекция в с. Тъжа, област Стара Загора е започнала обработката на облака чрез изстрелване на ракети, като е направено всичко възможно щетите да бъдат минимизирани. Въпреки това облакът навлиза на територията на област Сливен, в района на Нова Загора“, уточни инж. Ценов. По градоносния облак са изстреляни 196 ракети от 19 площадки на командните пунктове в село Тъжа, област Стара Загора и село Старо село, област Сливен. Във връзка с продължаващите бури и градушки на територията на страната през днешния ден само за 7 часа са изстреляни близо 900 ракети. От началото на активния сезон по градозащита, който стартира на 10 април, са изстреляни 9990 ракети, а за същия период на миналата година са изстреляни 5500 ракети.

Земеделският министър съобщи, че по негово нареждане дирекциите „Инспекторат“ и „Вътрешен одит“ към МЗХ ще извършат пълна проверка на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“. „Ако бъдат констатирани някакви нередности с наличностите и видове ракети, както и тяхната ефективност, нищо няма да бъде спестено и резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично“, категоричен бе той.

В срещата участие взеха и областният управител на Сливен Чавдар Божурски, директорът на Областна дирекция „Земеделие“-Сливен Тодор Братанов, кметове на общини от областта и земеделски производители от района.

По-късно министър Тахов посети землището на село Езерово, за да огледа щетите по насажденията от градушката.

 

 

Етикети градушка, щети
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.