1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: България има подготвени план и програма за намаляване разхищението на храна

Министър Танева: България има подготвени план и програма за намаляване разхищението на храна

МЗХГ ще положи усилия да подкрепи Българската хранителна банка

МЗХГ ще положи усилия да подкрепи Българската хранителна банка (БХБ) в тази кампания през системата и структурата на БАБХ, съобщи министър Танева по повод инициатива на Фондация „Америка за България“. Тя предвижда за всеки дарен лев към БХБ до 31 юли,  да бъде остойностен в размер на 1 евро. Нанси Шилър, президент на „Америка за България“ призова хората да даряват не само храна, но и финанси.

От своя страна, земеделският министър изтъкна, че част от Стратегията Farm to Fork-„От фермата до трапезата“, в обявената Зелена сделка и развитието й като конкретни мерки с отделно финансиране, ще спомогне за спиране разхищението на храни и за подкрепа на организации като БХБ. „Тя ще ни даде в много краткосрочен план възможности, чрез които ще можем да намерим взаимни интереси между бизнес и организацията“, посочи Десислава Танева.

Министър Танева допълни, че е необходимо да бъде създадена рамка, за да се спре разхищението на храна по цялата агрохранителна верига от фермата до потребителя.

„Това е въпрос на система и правила, както и от разбиране на самия участник в агрохранителната верига, че трябва да се работи в тази посока. Това, което е било според възможностите на позициите, които съм заемала, ние сме подкрепяли тези каузи и политики и  посоки на развитие“, обясни земеделският министър.

Събитието е организирано от Българската хранителна банка съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите. В кампанията „Подай ръка на храната!“ за всеки дарен 1 лев организацията ще осигурява 10 порции храна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.