1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Месо от болното от антракс животно не е попадало в търговската мрежа

Министър Танева: Месо от болното от антракс животно не е попадало в търговската мрежа

Стационарните огнища на антракс в България са 30

„Месо от болното от антракс животно не е попадало в търговската мрежа. То е било преработено само за собствени нужди на хората, които са го дали в транжорната. Всички мерки, които се взимат целят единствено превенция срещу риска от поява на тази бактерия, в месни продукти“. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която участва в представянето на електронен пазар за плодове и зеленчуци. Тя допълни, че причината за тези по-строги мерки са положителните проби от повърхността на оборудването в транжорната, където е било обработено месото. Министър Танева допълни, че практически в момента рискът за разпространението на заболяването е минимален – кухните на всички 27 обекта, в които са доставени продукти от транжорната, са затворени и дезинфекцирани.

Министър Танева обяви, че ще бъде направена проверка по цялата верига - фермата, частнопрактикуващият ветеринарен лекар, транжорната и областната дирекция на БАБХ, и при установена вина ще има санкции. По думите й фермерът е нарушил правилата, като е заклал болното животно, а частнопрактикуващия ветеринар, който има сключен договор, не е взел проба и не е установил заболяването, а от там не е уведомен и официалния доктор от БАБХ във Варна. Собственикът на транжорната също е нарушил  закона, приемайки месо без ветеринарни свидетелства и отричайки пред институциите, че е обработил същото това месо. От пробите, които са взети от повърхностите в транжорната, става ясно, че той лъже, обясни Танева и допълни, че това е криминален случай. Тя посочи още, че след приключване на последните дейности по дезинфекцията, която се извършва от БАБХ, ще бъдат взети проби от кухните на обектите, за да се изключи всякакъв риск.

Стационарните огнища на антракс в България са 30 броя и в тези села стадата задължително се ваксинират, коментира още министър Танева, като уточни, че в с. Млада гвардия не е имало огнище. От сега нататък ваксинацията срещу заболяването ще бъде задължителна и във варненското село. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.