1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Загубата от 7.2 млн. евро по ПМДР 2014-2020 г. няма да бъде за сметка на инвестиционните мерки

Министър Танева: Загубата от 7.2 млн. евро по ПМДР 2014-2020 г. няма да бъде за сметка на инвестиционните мерки

На 12 юни 2019 г. ЕК е изпратила уведомление, че тези средства са отчислени от бюджета на Програмата

Загубата от 7.2 млн. евро по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. няма да бъде за сметка на инвестиционните мерки, които касаят бизнеса и са най-атрактивни. Това обяви пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по повод на информацията за 7.2 млн. евро наложена санкция по ПМДР от Европейската комисия (ЕК).


Тя допълни, че на 12 юни 2019 г. ЕК е изпратила уведомление, че тези средства са отчислени от бюджета на Програмата. „Имаме съгласие от ЕК как да бъде разпределена тази загуба-средствата ще бъдат отчислени от мерки , които касаят администрацията, както и от такива, към които няма интерес“, каза още министър Танева. По думите й, причините за това за комплексни, а именно забавяне на всички административни процедури и управление на Програмата.


За това са направени промени и е назначен нов директор на дирекция „Морско дело и рибарство“, която е Управляващ орган на ПМДР.  С екшън плана , който сме изготвили и комуникацията, която започваме с потенциалните бенефициенти и такива вече с договори, няма да допуснем ново отчисление“, категорична бе министър Танева. Тя съобщи, че към настоящия момент е договорен близо 60 % от бюджета на ПМДР. „Разплащането е твърде ниско, а именно около 10 %.


„Комуникацията между  Управляващия орган и ЕК е била отдавна. Първоначално предложеното отчисление е било малко над 8 млн. евро, но финалното решение на комисията е 7.2 млн. евро, което около 8 % от бюджета на Програмата от европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР).“, каза още земеделският министър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.