1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Василева и омбудсманът Манолова се срещнаха с недоволни рибари от Шуменско

Министър Василева и омбудсманът Манолова се срещнаха с недоволни рибари от Шуменско

Снимка:

Беше обсъден проблема им със забранения риболов в язовир „Тича“

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева се срещна с националния омбудсман Мая Манолова и притежатели на малки лодки от Шуменска област, за да обсъдят проблема им със забранения риболов в язовир „Тича“.

Общественият защитник се зае с разрешаване на проблема им, произтекъл от забраната за риболов с лодки с двигатели с вътрешно горене в язовира, както и на къмпингуването около водоема. Забраната следва от заповед на министър Василева от 22 декември 2015 г., с която по проект на ВиК Шумен се определя санитарно-охранителната зона на язовир „Тича“. Той е предмет на особена грижа, тъй като се използва за питейно водоснабдяване на Шумен и Търговище. По предложение на ВиК оператора в Шумен, акваторията на целия язовир е в т.нар. зона 2 – поставена под силен контрол.

„Нашата основна грижа е да се осигури качествена питейна вода за населението“, каза министър Василева. И отбеляза, че срещу проекта на заповедта в периода на съгласуване не са възразили местните власти или граждани.

Ивелина Василева посъветва недоволните рибари да се обърнат към ВиК оператора, който може да изпрати в МОСВ мотивирано предложение за промяна на проекта за санитарно-охранителна зона в язовир „Тича“, на базата на което да бъде променена заповедта на министъра.

Мая Манолова обеща на рибарите при необходимост да им съдейства за среща с местните власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.