1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: България гласува „въздържал се“ по предложението за Регламента за нови геномни техники

Министър Вътев: България гласува „въздържал се“ по предложението за Регламента за нови геномни техники

Пред представителите на медии в Брюксел министър Вътев коментира темата като подчерта, че е погрешно новите геномни техники да бъдат представени като ГМО

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи позицията на България по предложението за Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники (НГТ), и храните и фуражите от тях по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство  в Брюксел. Той информира, че позицията на България е „въздържал се“, тъй като се отчита политическата чувствителност по темата и обществената нагласа по този въпрос в страната.

На 5 юли 2023 г. Европейската комисия представи предложението за Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники и храните и фуражите от тях като част от пакет от законодателни мерки за устойчиво използване на ключови природни ресурси, което цели да повиши устойчивостта на селското стопанство и хранителните системи в Европейския съюз и да се гарантира продоволствената сигурност.

Пред представителите на медии в Брюксел министър Вътев коментира темата като подчерта, че е погрешно новите геномни техники да бъдат представени като ГМО. Той посочи, че очаква климатичните промени и пазарната конкуренция да насочат вниманието на земеделските производители и потребителите към научните постижения в областта на новите геномни техники и постигнатите резултати. „Всички искаме храната, която консумираме, да е чиста, с по-малко пестициди, с по-малко препарати за растителна защита, с по-малко торове и да устоява на климатичните промени“, коментира министърът. Той посочи, че работата по Регламента продължава и със сигурност пазарът на базата на климатичните промени и пазарната конкуренция ще ориентира всички земеделски производители и потребители към възприемането на новите геномни техники, тъй като вече има изключително интересни резултати, описани от световната наука.

Според създадена технология от изследователките Дженифър Даудна и Еманюел  Шарпентие, удостоени с Нобелова награда през 2020 г., се открива пътят за лечение на над 7 000 наследствени и хронични заболявания при човека, което не беше възможно до сега, информира министър Вътев. През 2023 г. на пазара е пуснат сорт домати, създаден в Япония чрез генно редактиране, който регулира кръвното налягане и невронната възбуда при човека. Информацията по изнесените научни факти е публикувана в световно известния бюлетин „Genetic engineering & Biotechnology“.

Днес на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство не беше постигнато съгласие по позиция на Съвета (Общ подход) по предложението за Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники (НГТ), и храните и фуражите от тях. Работата по законодателното предложение продължава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.