1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: България остава лидер по отношение на трофейните качества на дивеча

Министър Вътев: България остава лидер по отношение на трофейните качества на дивеча

Изложението дава възможност на специалистите в горското, ловното и рибното стопанство от държавния, общинския и частния сектор да дискутират важни теми и да споделят добри практики

България остава лидер по отношение на трофейните качества на дивеча. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри Международната изложба „Природа, лов, риболов” 2024 г. и специализираната изложба „Цветна пролет“ в Пловдив. Той посочи, че българските и чуждестранни ловци, ловували по линия на организирания ловен туризъм у нас през 2023 година, са се увеличили с 5%. „Приходите за изминалата година възлизат на близо 8,5 млн. лева. Анализът за 2023 г. показва, че във всички ловностопански райони са се формирали стабилни дивечови популации“, допълни министър Вътев. Той благодари на служителите в държавните горски и ловни стопанства и на лесничеите, които се грижат за съхраняването на лидерските позиции на страната за ловни трофеи. 

Министър Вътев изтъкна, че именно това стимулира туризма и дава отражение върху икономическия растеж на държавата. Той подчерта, че през годините изложението се е утвърдило като важен и атрактивен форум.

„Тук се представят най-модерните и иновативни решения за опазване и развитие на природните ресурси, за разумното и отговорно използване на националните природни богатства“, допълни още министър Кирил Вътев. 

Изложението дава възможност на специалистите в горското, ловното и рибното стопанство от държавния, общинския и частния сектор да дискутират важни теми и да споделят добри практики. На него се демонстрират продукти и услуги за лов, риболов и туризъм, активни спортове и природосъобразни занимания.
На събитието присъстваха президентът на Република България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, заместник-министрите на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов и Георги Тошев, областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, зам.-кметът на Пловдив Иван Стоянов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев и председателят на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.