1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: Планинските и полупланинските райони са най-благоприятните територии в страната за биоземеделие

Министър Вътев: Планинските и полупланинските райони са най-благоприятните територии в страната за биоземеделие

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на първото заседание на Консултативния съвет по планинско и полупланинско земеделие, което се проведе в МЗХ

Планинските и полупланинските райони са най-благоприятните територии в страната за биоземеделие. В тези райони чрез биологичното земеделие може да се повиши добавената стойност и най-бързо да се навакса изоставането в процентния дял за България. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на първото заседание на Консултативния съвет по планинско и полупланинско земеделие, което се проведе в МЗХ. В него участие взеха и заместник–министър доц. Деян Стратев, както и представители на браншови асоциации.

„Стремим се с работата на консултативните съвети да направим необходимия контакт между производители и администрация. Има много специфика в земеделието в Предбалкана и в Балкана и затова създадохме днешния Консултативен съвет“, каза още министър Вътев.

По време на заседанието бяха представени проблемите и предизвикателствата при спазване на условността в планинските райони, както и възможностите за подпомагане  по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. на стопаните в тези райони. Участниците приветстваха създаването на Съвета и заявиха, че това е крачка напред за развитие на планинското и полупланинското земеделие.

Директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията  към Селскостопанска академия проф. д-р Ирена Атанасова, представи проект за изготвяне на агроклиматична карта на страната за пригодността на отделните райони за отглеждане на различни земеделски култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.