1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: Трябва да работим активно за пазарния успех на българското розово масло

Министър Вътев: Трябва да работим активно за пазарния успех на българското розово масло

Основно експортът е насочен към САЩ, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция

Трябва да работим активно за пазарния успех на българското розово масло. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Консултативния съвет по маслодайната роза, който се проведе днес в МЗХ.

Министър Вътев коментира, че розата е символ на България и качествата на традиционното българско розово масло го правят безспорен световен лидер, но е важно да се търси повишаване на добавената стойност по веригата на производството на етеричномаслени култури.

Във връзка с искането на браншовите организации за завишен контрол през предстоящата кампания МЗХ ще организира проверки на пунктовете за изкупуване и на дестилериите, както и за наличието на договори за изкупуване, както изисква Законът за маслодайна роза. Проверките ще се осъществяват съвместно с НАП, Агенцията по труда и областните дирекции „Земеделие“ в областите, където се отглежда маслодайна роза.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев подчерта значението на самоконтрола и контрола в сектора, както и необходимостта да бъдат обучени експерти, които да участват в проверките.

По искане на браншовите организации Консултативният съвет реши да бъде възстановена работната група, която изработи законопроект за изменение и допълнение на Закона за маслодайната роза и Стратегия за развитие на сектора. Във връзка с недостига на работна ръка за прибиране на реколтата и проблемите с еднодневните трудови договори, които производителите срещат, бе решено МЗХ да обсъди въпроса с Министерството на труда и социалната политика. Бяха разгледани кандидатурите на организации, които искат да се включат в съвета.

По данни на дирекция „Растениевъдство“ към 7 март 2024 г. в регистъра на розопроизводителите фигурират 2 943 розопроизводители, с регистрирани 5 367 ха площи, съгласно Закона за маслодайната роза. Регистрираните преработватели са 67,  а 53 са регистрираните обекти за преработка на розов цвят. В кампанията за директни плащания през 2023 г. са заявени за подпомагане 4 375,19 ха с маслодайна роза и 4 076 парцела. Броят на земеделските производители е 1 235.

За през 2023 г. от България са изнесени 1 370 кг розово масло на средна експортна цена от 9 168 евро/кг. Основно експортът е насочен към САЩ, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция. Внесени са 79 кг с произход от Турция и Китай.

В Консултативния съвет по маслодайна роза участваха представители на Българска асоциация биопродукти, Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, Професионална асоциация на розопроизводителите в България, Национален център по обществено здраве и анализи, БАБХ, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Институт по розата и етеричномаслените култури, Национален клонов съюз на производители на етерично маслени култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.