1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел за спешно решаване на проблемите на фермерите

Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел за спешно решаване на проблемите на фермерите

България продължава да настоява за преразглеждане на стандарти ДЗЕС 7 и 8 и през 2024

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел за спешно решаване на проблемите на фермерите. Дискусията се състоя в рамките на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, което се провежда на фона на протести на фермери.  Министрите обсъдиха необходимостта от бързи и ефективни отговори на настоящата кризисна ситуация в селскостопанския сектор.

Министър Вътев припомни, че в България също имаше протести на фермери и заяви, че Европейската комисия следва да направи цялостна оценка на законодателството на Зелената сделка и въздействието й върху селското стопанство в Европейския съюз. Заедно с това е необходимо да се предвиди клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия, която да гарантира спазването на идентични производствени стандарти за качество и безопасност на храните и от двете страни.

Той допълни, че предложените от ЕК мерки за намаляване на административната тежест за земеделските стопани са стъпка в правилната посока, но считаме, че биха могли да бъдат и по-амбициозни. Министър Вътев коментира по отношение на условността, че трябва да се направи всеобхватен преглед на изискванията на всички стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние и тяхната екологична полза на фона на динамиката на климатичните промени, пазарни дисбаланси и икономическа устойчивост на продоволствения сектор.

Министър Вътев каза, че подкрепяме изменението на ДЗЕС 1, с което до някаква степен ще се облекчат животновъдите в контекста на преструктуриране на тяхната дейност. По отношение на ДЗЕС 6 министър Вътев каза, че България подкрепя предложението за преглед на възможните селскостопански практики за осигуряване защита на почвите с растителна покривка.

България продължава да настоява за преразглеждане на стандарти ДЗЕС 7 и 8 и през 2024 г., като счита, че диверсификацията има не по-малка роля от ротацията за постигане на екологичната цел на стандартите, а в същото време нейното контролиране административно е по-приемливо, посочи министърът.

Той подчерта, че наред с това редица административни мерки могат да бъдат предприети в краткосрочен план, като една от приоритетните мерки е отлагане на крайния срок, до който Системата за мониторинг на площ следва да бъде напълно функционална.

Министърът посочи, че в условията на нарастващи предизвикателства ЕС се нуждае от стабилна система, която да гарантира сигурност на доставките и достъпност на храните за гражданите, както и поминъка на фермерите. В тази връзка е от съществено значение да се постигне изравняване в нивата на директните плащания.

„България изразява готовност за съдействие в предстоящия процес на опростяване и очакваме конкретни предложения на ЕК за всяка една от посочените мерки, за да се компенсират загубите на земеделските стопани“, каза в заключение министър Вътев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.