1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Явор Гечев: Бързото разплащане на извънредната помощ е от ключово значение за производителите на плодове и зеленчуци

Министър Явор Гечев: Бързото разплащане на извънредната помощ е от ключово значение за производителите на плодове и зеленчуци

Производителите поставиха въпроси за прилагането на схемата „Училищен плод“

Бързият прием на документи и своевременното разплащане по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева са от ключово значение за производителите на плодове и зеленчуци. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев пред участниците в Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, на който бе представена информация за схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г. В заседанието, което се проведе онлайн вчера следобед, участваше и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Министър Гечев припомни, че в съответствие с Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи на ЕК средствата са одобрени с Постановление на Министерския съвет от 17 август 2022 г. и вече са преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“. За плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове, салати и марули, бамя, тиквички и тютюн е предвиден бюджет от 222 млн. лева.

Земеделските производители посочиха, че очакват навреме подпомагането, за да бъде изпреварено евентуално повишение на производствените разходи. Министър Гечев се съгласи, че тази година помощта трябва да се осигури максимално бързо, за да бъде ефективна, и посочи, че по тази причина в диалог с ДФ „Земеделие“ работата на администрацията е оптимизирана. При определянето на ставките са отчетени увеличените разходи за производството на единица продукция, по актуални статистически данни за 2022 г., стана ясно на срещата.

Производителите поставиха въпроси за прилагането на схемата „Училищен плод“ и контрола. Заместник-министър Тодор Джиков съобщи, че предстои среща с бранша, на която ще бъде разгледано увеличаването на пазарното присъствие на българските плодове и зеленчуци, както и на биологичните продукти. „Темата е важна и схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ са един от стимулите това да се случи“, заяви заместник-министърът. „Ще бъдем безкомпромисни при проверките за прилагането на схемата“, добави още Тодор Джиков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.