1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Явор Гечев участва в откриването на Деветата национална среща на земеделските производители в България

Министър Явор Гечев участва в откриването на Деветата национална среща на земеделските производители в България

Той запозна присъстващите с подготвяните наредба и мерки за проследяемост по цялата верига на доставките на храни

Министърът на земеделието Явор Гечев поздрави участниците в Деветата национална среща на земеделските производители в България, организирана в Казанлък от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). В събитието участват още изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов и евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

Земеделският министър отговори на редица въпроси, свързани с предизвикателствата пред земеделските производители, включително вноса на зърно от Украйна и предложените от България мерки пред Европейската комисия. Той допълни, че е поставил на дневен ред темата за преосмислянето на параметрите на Зелената сделка заради трудностите пред агросектора в последните години, както и че страната ще настоява за опростено прилагане на зелените мерки в Стратегическия план. Министърът каза още, че предстоящото подпомагане на българските производители заради кризисната ситуация в Украйна трябва да се случи възможно най-скоро.

Той запозна присъстващите с подготвяните наредба и мерки за проследяемост по цялата верига на доставките на храни, с цел анализ на данните и изсветляване на процесите, с подготвяното законодателство, третиращо нелоялните търговски практики, както и със започналите проверки за произхода на суровината в млекопреработвателните предприятия.

Земеделският министър увери стопаните, че подготовката по директните плащания върви по график, освен това е наваксано изоставането по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Агроминистърът подчерта, че бъдещи промени в Стратегическия план ще се правят прозрачно и в диалог с браншовите организации в рамките на Мониторинговия комитет. „Ще приветствам всяка инициатива за сдружаване на земеделските стопани, за да имат представителност и легитимация“, заяви Явор Гечев и в заключение пожела на стопаните успешна година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.