1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов ще оттегли оспорени от еколозите текстове в закона за горите

Мирослав Найденов ще оттегли оспорени от еколозите текстове в закона за горите

Ще отпадне и предвидената в сегашния вариант възможност общините да поемат управлението на природните паркове в страната

Оспорени от природозащитници текстове в проектозакона за горите ще бъдат оттеглени, заяви в четвъртък, 07 октомври, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на дискусия по одобрения от Министерския съвет нов проект за закон за горите.

Още преди одобрението на проектодокумента от коалицията “За да остане природа в България“ обявиха, че с него се узаконяват старите заменки и се запазва порочната практика. Найденов каза, че ведомството му ще изтегли текста, който позволява гори от държавния фонд да се дават за разширение на населени места, ако имат влязъл в сила общ устройствен правилник. Според еколозите това отвързва ръцете на общините с одобрени строителни планове да се разширяват.

Ще отпадне и предвидената в сегашния вариант възможност общините да поемат управлението на природните паркове в страната. Природозащитниците отбелязаха, че подобно право ще засегне само парковете "Беласица", "Сините камъни" и "Рилски манастир" и агроминистърът се съгласи, че при това положение няма смисъл да се създават различни практики. Той отхвърли упреците, че в проектозакона се проправят корпоративни интереси.

По време на дискусията по проектозакона Найденов посочи, че в момента не заменките, а незаконната сеч е най-големият бич за горите. България губи от нея близо 50 млн. лв. Реалният добив на дървесина е около 4.1 млн. куб. м. или с оборот от около 200 млн. лв. Докато незаконният добив е към 1 млн. куб. м., според обявените от министъра данни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.