1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов: Заявленията за мярка „Агроекология” по ПРСР се обработват във възможно най-кратък срок

Мирослав Найденов: Заявленията за мярка „Агроекология” по ПРСР се обработват във възможно най-кратък срок

Снимка:

България е една от малкото страни, при които заявленията се оторизират в рамките на следващата година

Мярка 214 „Агроекология” от Програмата за развитие на селските райони е свързана с компенсиране на земеделските стопани, които са извършили своята дейност, опазвайки околната среда. Те подават заявления за субсидии за тази дейност. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол.

Министърът отговори на въпрос на народния представител Антон Кутев от ПГ на Коалиция за България – колко са общо подадените заявления по мярката, колко са били изплатени и защо се бави отпускането на средствата.

През 2008 г. 1021 от заявленията са одобрени. Исканата сума е в размер на 9 млн. лева, оторизираната сума е в размер на 4 млн. лв. (49 % от исканата сума)”, обясни Найденов. През 2009 г.– за 999 кандидати е извършена оторизация в размер на 5 млн. лева или около 98 % от исканата сума.

През 2010 г.-1781 кандидати са подали заявления, 649 от тях са одобрени по право, защото участват по мярката за първи път. „Поетапно се изпращат писма на кандидатите за одобрение. Заявленията се обработват във възможно най-кратък срок. България е една от малкото страни, при които заявленията се оторизират в рамките на следващата година след заявлението. В другите европейски страни срокът е 2-годишен”, увери министър Найденов.

В дуплика земеделският министър посочи, че има мерки по програмата за развитие на селските райони, като номер 121, където процентът на усвояемост е 100. „Дадох ви данните, че за 2009 г. над 58 % от заявленията са одобрени. Да се надяваме, че с промяната на нормативната база, която направихме, този процент  ще се увеличи”, добави Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.