1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мобилно приложение помага на туристите в Пирин

Мобилно приложение помага на туристите в Пирин

Продуктът е разработен в рамките на проекта за "Устойчиво управление на Национален парк „Пирин“

Ново мобилно приложение помага на туристите да се ориентират в Пирин. Продуктът е разработен в рамките на проекта за "Устойчиво управление на Национален парк „Пирин“ и резерват „Тисата“, осъществен с финансовата подкрепа на ЕС.

Приложението е безплатно и работи без да имате интернет или обхват на телефона, което е важно, защото мобилните апарати нямат покритие навсякъде в планината. Чрез него туристите  получават информация къде се намират и какво е разстоянието до най-близките заслони, хижи и природни забележителности. Единственото условие за инсталирането му е да разполагате със смартфон, оборудван с GPS.

Достъпно е на Google Play:https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bitmapbulgaria.pirin&hl=sv и                             App store:https://itunes.apple.com/bg/app/np-pirin/id1032376656?mt=8.

Приложението е 113 мегабайта. Това означава, че при липса на достатъчно памет в телефона, може да го заредите във външната памет на мобилния апарат. Разполага с четири секции. В първата -  „Откъде да минем“, се изброяват маршрутите при движение пеша, с кола или колело. Пътувате например с автомобил. Оказва се обаче, че в защитената територия има само един такъв маршрут -  от Банско до хижа Вихрен, пътят е 29 км и отнема 30 минути. За велосипедистите са разработени 3 маршрута. За всеки един от тях може да разгледате подробна карта на терена. В приложението ще получите важна информация за всяка една от осемте хижи в парка – къде се намират, имат ли ток, какви стаи предлагат, като са дадени телефони за връзка. Не са пропуснати и четирите заслона в планината, нито единственият къмпинг - „Бъндерица“. Третият прозорец -  „Важно е да знаем“, дава полезни съвети къде да си оставим колата, какво да правим, ако сме в беда, и как да се движим безопасно в планината. Не по-малко любопитен е четвъртият раздел – „Какво да видим“. В него са представени над 20 исторически забележителности - параклиси, църкви, крепости и антични селища. Обърнато е и специално внимание на богатата природа и фауна в Пирин. Само с едно кликване върху прозореца „Какво опазваме“ ще намерите снимки и кратки статии за алпийската незабравка, алпийския звездец, българска тинтява,  еделвайса, дивата коза, златката, глухара, кафявата мечка, скалния орел и други защитени видове, някои включени в Червената книга на България. Има данни и за двата резервата на територията на Националния парк – „Баюви дупки Джинджирица“ и „Юлен“. Не по-малко интересна е галерията, в която може да разгледате снимки на маршрути, хижи и различни природни красоти.

В момента авторите на приложението работят по нова подобрена версия, която ще разшири обема на информацията за НП“Пирин“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.