1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МС решава за управлението на Ботаническата градина в Балчик

МС решава за управлението на Ботаническата градина в Балчик

Изрична клауза в документа ще бъде опазването на културния ландшафт

Очаква се министрите на културата и на образованието да предложат възстановяване на правото на управление на Софийския университет и на Министерството на културата на Ботаническата градина в Балчик.

До разбирателство миналата седмица се стигна след личната намеса на премиера Бойко Борисов. Изрична клауза в документа ще бъде опазването на културния ландшафт, което да реши окончателно въпроса с евентуални намерения за строителство и намеса на частни интереси.

Сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше затворена символично до отмяната на решението от май миналата година.

Министерският съвет ще обсъди проектирането и изграждането на ЛОТ 1 на АМ „Струма”. Той е от Долна Диканя до Дупница и засяга 997 813 кв. м земеделска земя, в т. ч. 209 315 кв. м трета категория, 175 067 кв. м четвърта категория и 480 090 кв. м поливна земя. Терените са части от имоти общинска и частна собственост, разположени в землищата на селата Долна Диканя и Дрен, община Радомир, и на селата Делян, Тополница, Дяково и Блатино, община Дупница.

Министерският съвет ще обсъди и демонтиране на съоръженията, от които се състоят спрените от експлоатация и закрити през 2003 г. 133 км железопътни линии. След демонтирането терените ще бъдат възстановени и рекултивирани.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.