1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ иска 5 млн. лв. обезщетение за дърводобив в "царските имоти"

МЗХ иска 5 млн. лв. обезщетение за дърводобив в "царските имоти"

Интересите на държавата ще бъдат защитени максимално, заяви министър Мирослав Найденов

Министерството на земеделието е поискало пред съда по така наречените "царски имоти" 5 млн. лв. обезщетение от наследниците на царската фамилия за извършения вече дърводобив. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от ДСБ за предприетите мерки за защитата на държавния интерес при възстановяването на собствеността върху държавни земи и гори, съобщи БНР.

Министър Найденов припомни, че са предприети две съдебни производства - пред Софийски градски съд и пред Софийски окръжен съд. Предявеният от министерството иск цели съдът да признае, че България е собственик на недвижимите имоти - земи и гори, които са били върнати на наследниците на царската фамилия. Докато траят съдебните дела, Министерството на земеделието стопанисва тези имоти.

В отговор на въпрос от ДСБ дали ще бъде наложен запор върху дейностите на дружество "Кардам", министър Мирослав Найденов увери: „Ние сме поискали в исковата молба да бъде наложен запор. Нещо повече - поискали сме обезщетение от 5 млн. лв. за извършените вече дейности по дърводобив в тези имоти“.

"Вие знаете, че при подаването на този иск имаше дилема, която стоеше дали той да бъде заведен по отношение на тиражираните наддадени 4 500 декара или върху целия горски фонд от над 16 хиляди декара. Решението, и това беше наистина по мое предложение, беше да искаме абсолютно всички гори да бъдат възстановени в републиканския горски фонд, така че в това отношение разчитайте, че наистина интересите на държавата ще бъдат защитени максимално", каза министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.