1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ обсъжда антикорупционни мерки със специалисти от Германия и Естония

МЗХ обсъжда антикорупционни мерки със специалисти от Германия и Естония

Целта на срещите е постигане на прозрачност и ефективен контрол в сферата на административните услуги

Екип от Министерството на земеделието и храните се завърна от работно посещение в Германия и Естония. Визитата е част от проекта „Добро управление, ефективност и прозрачност в Министерството на земеделието и храните”, одобрен за финансиране по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Делегацията бе водена от Александър Михайлов, директор „Инспекторат” на Министерството на земеделието и храните и ръководител на проекта. Посещението е с цел проучване на място на добрия опит в областта на предоставянето на прозрачни административни услуги и превенция на корупцията в двете страни членки на ЕС. Изборът на двете държави е направен на базата на задълбочени анализите, изготвени при стартирането на проекта, като условието е да се посети една стара и една нова страна членка на ЕС.

Бяха проведени работни срещи на служителите на Министерството на земеделието и храните с колегите им от министерствата домакини, обиколка на съответните фронт офиси, презентация на дейността и актуалните проблеми от служители на приемащите страни, размяна на контакти.

„По време на посещението ни в Германия и Естония имахме възможността да обсъдим с нашите международни колеги множество мерки в областта на превенцията и противодействието на корупцията”, каза Александър Михайлов, ръководител на проекта. „Работните срещи, които проведохме, ще ни помогнат да осъществим основните цели на проекта, а именно постигане на прозрачност и ефективен контрол в сферата на административните услуги, създаване условия в структурите на Министерството на земеделието и храните и по-специално в Инспектората, за превенция и решаване на случаи, свързани с конфликт на интереси и корупция, подобряване организацията и работните процеси в структурите на министерството”, допълни г-н Михайлов.

Този проект предвижда още изпълнението на дейности като: разработване на методика за оценка на корупционния риск, внедряване на усъвършенствани процедури за превенция на корупцията в Министерството на земеделието и храните; подобряване на достъпността на администрацията; създаване на общ информационен портал, обединяващ интернет страниците на Министерството на земеделието и храните и ОД „Земеделие” и разработване на правила за поддържането му и периодичното актуализиране на съдържанието му; външен одит на проекта и дейности за информация и публичност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.